O klubu

U Gradačcu se rukomet igra od 1954.godine. Na početku se zvao „mali rukomet“ jer se RK Gradačacranije igrao „veliki rukomet“ – na velikom igralištu i sa velikim golovima.
Pravila sadašnjeg rukometa je u Gradačac prvi donijeo gospodin Ibrahim Bahić, i po tim pravilima Rukomet ulazi u školske programe, prihvata ga školska i studentska mladež. U ta vremena rukomet se u Gradačcu igra uglavnom na međuškolskim turnirima i u okviru sportskog društva „Partizan“.
Organizirano igranje rukometa u Gradačcu počinje sa dolaskom Dr. Nenada Spasojevića, koji je već bio reprezentativac Jugoslavije u „malom“ i „velikom“ rukometu. Dr. Spasojević je došao u u Gradačac iz „Mlade Bosne“, i već 1962.godine je uspio osnovati omladinski rukometni tim ORK „Gradačac“ , koji je počeo „pisati“ rukometnu istoriju grada Gradačca.
Prvi poznati sastav ovog omladinskog rukometnog kluba su bili tadašnji napredni omladinci Hazim Kukuruzović, Jusuf Mulavdić, Anto Sušić, Aleksandar – Saša Mlač, Faruk Habdulahović, Pavle Tišma, Vaso Stojčević, Stjepan Čajić, Vid Cvitkušić i Hidajet Imamović.
Godine 1963. Rukometni klub se kvalificira za natjecanje u republičkoj ligi, u kojoj su se natjecali klubovi iz mnogo većih rukometnih centara, pa se rukometna igra i u Gradačcu ubrzano razvijala.
Pionir organizirane rukometne igre u Gradačcu, Dr. Spasojević odlazi iz Gradačca već 1965.godine, s njim i nekoliko rukometaša iz prve zapamćene ekipe, kao što su Pavle Tišma i Aleksandar-Saša Mlač.

Ali tada dobro organizirano sportsko društvo „Partizan“ na čelu sa g. Bogdanom Jakovcem preuzima brigu o rukometnom klubu. Od 1969. godine, kada je na mjesto trenera kluba došao g. Osman Hadžirušidović, osjeća se nova kvaliteta, koja razvoj rukometa ubrzava.

Foto1

Već 1972.godine generacija ,većinom srednjoškolaca ,je postizala zapažene rezultate. To je generacija M.Krajinović, B.Mikulić, V. Igračev, M.Taslidžić, H.Avdić, M.Huseinbašić, O. H-Rušidović, N. Mašić, M. Haseljić, S.Imamović, I. Sušić, I. Hasanbašić …

Foto2

1954-1960

U periodu od 1974. Do 1980. Godine okosnicu rukometnog tima čine : A.Hasić, E. Osmanović- Latas, D. Stankić, P.Simić, M.Doborac, O.Zukić, B. Mikulić, F.Kamberović, I.Šaldić, N. Mašić, I. Sušić, V. Igračev, M. Huseinbašić, O. H-Rušidović, N. Omeragić, D.Ćirić….

Foto 2 - 1954-1960

1954-1960

Novu dimenziju, kvalitet i mogućnosti rukometnom klubu je od 1976. godine dala izgrađena moderna Sportska dvorana. 1980. godine, za oproštaj od igranja i bavljenja rukometom, kao priznanje za veliki doprinos razvoju rukometa i sporta u Gradačcu, a u povodu obilježavanja 30 godina Rukometnog saveza BiH, g. Osman Hadžirušidović je dobio „ Zlatnu plaketu“ Rukometnog saveza BiH.

1954-1960

1954-1960

Od 1980.godine, trenersko mjesto zauzima Vladimir Igračev. Do 1984. godine, u Gradačcu nije bilo značajnijeg organiziranog rada sa mlađim kategorijama (pioniri, kadeti, juniori) . Ali dolaskom tada mladog profesora Safeta Doborca, od te godine počinje organiziran rad sa mladima, kroz mladu rukometnu školu. Iz te rukometne škole je izašla generacija rukometaša, koja će Gradačcu donijeti ulazak u Prvu rukometnu ligu BiH.
Sve se češće u BiH počelo govoriti da „ Gradačac igra lijep i atraktivan rukomet“.

1956.

1956.

To su vremena iz kojih pamtimo vrhunske rukometaše Hamzu Salihefendić, Maria Kelentrić, Mazalović, B.Mikulić, M.Huseinbašić, Barišić, Ćosić, S. Alimanović, N.Jašarević, M. Doborac, Kozeljac, N. Avdić, Skenderović, Lakičević ….

 

Izrada i održavanje: ab design